Основою годування дітей 1-го року життя при відсутності материнського молока є коров’яче молоко: цільне молоко і його прості розведення або штучні молочні суміші за складом і впливом на організм дитини наближені до жіночого молока.
Так як штучне вигодовування є глобальною проблемою (біля 80% дітей з 3-4 міс не отримують материнського молока), в світі створені потужні фірми (компанії), які понад 100 років успішно працюють в сфері дитячого харчування («Нестле» ‑ Швейцарія, «Нутріція» ‑ Нідерланди, «Хіпп» ‑ Австрія, «Хайн» ‑ США).
|
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
|
|
||||||||||||
|
|
Штучне вигодовування– це таке вигодовування, при якому дитина першого півріччя життя зовсім не отримує жіночого молока, або отримує його в кількості, що не перевищує 1/5 добового об’єму їжі.
Враховуючи, що коров’яче молоко є потужною сировинною базою для створення молочних сумішей, воно повинно відповідати необхідним вимогам і йде під рубрикою «гарантійне» молоко.
Гарантійне молоко –це високоякісне коров’яче молоко, яке отримують від здорових тварин, що знаходяться на спеціальних харчових раціонах і перебувають в оптимальних умовах (спеціальні ферми). За твариною здійснюється постійний ветеринарний нагляд, за персоналом – медичний (на кожного співробітника заведений медичний паспорт). Зоотехніки слідкують за якістю харчових раціонів корів.
Вимоги до молока стосовно складу:вміст жирів не менше 35 г/л, вуглеводів – 40-45 г/л, сухого залишку – 8 г/л.
Стосовно чистоти:колі-тітр – 1:10, абсолютна відсутність гнильної та патогенної флори, мікробне число – 50 тис. на 1 мл.
Кислотність молока не повинна перевищувати 20° за Тернером.
Біологічна цінність коров’ячого молока за багатьма позиціями поступається жіночому молоку.
Білок:рівень казеїнових фракцій білка в 2 р. вищий, рівень сироваткових альбумінів ‑ в 4 рази нижчий, має місце виражений імбаланс амінокислот: цистеїну в 2,5 разів менше, ніж у жіночому молоці.
Амінокислотний спектр молока не відповідає амінокислотному спектру сироватки крові дитини. Білок молока не відповідає видовій специфічності, має виражену антигенну активність, мало протеолітичних ферментів, звуджується крупними пластівцями (низькодисперсний). Малоактивні бактерицидні властивості (відсутні специфічні антитіла, живі Т- і В-лімфоцити, актиферин, лактопероксидаза, низький вміст лізоциму).
Всі вищезазначені властивості знижують анаболічну активність білка коров’ячого молока і його протекторну функцію. На рівень цих факторів суттєво впливає термічна обробка молока, тоді як жіноче молоко малюк отримує безпосередньо з грудей.
За жировим компонентом: рівень жиру відповідає рівню в жіночому молоці, але жир менш емульгований, низька активність ліпідів, що створює умови до нижчого засвоєння жиру. Жир збіднений фосфоліпідами, вітамінами А, Е, F, не має білок-зберігаючої дії. Хронічний дефіцит біологічно активних факторів призводить до зниження антиоксидантної дії, порушення процесів синтезу білка, спричиняє дестабілізацію клітинних мембран, порушення процесів травлення.
За вуглеводним компонентом: рівень вуглеводів в 1,5 раз нижний, ніж у жіночому молоці, основна маса молочного цукру представлена α-лактозою, олігоаміносахаридами в 40 р. менше, що створює негативні передумови для росту біфідобактерій і формуванню дисбіозу кишківника.
Фахівцям в галузі педіатрії добре відомо, що діти на штучному вигодовуванні частіше хворіють і захворювання у них перебігають тяжче, порівняно з дітьми, що вигодовуються грудним молоком.
Відтворити абсолютний замінник жіночого молока, не дивлячись на сучасний рівень технологічних процесів, ще не вдалося.
Для вигодовування немовлят рекомендуються нищезазначені класи сумішей:
І. Неадаптовані
ІІ. Адаптовані (тобто наближені до жіночого молока)
Неадаптовані молочні суміші діляться на підкласи:
А) прісні або солодкі: суміш №1, №2, №3 і цільне (незбиране) коров’яче молоко (ЦКМ) з 3% цукру (100% цукрового сиропу) – суміш №4 (Санкт-Петербурзька школа);
Б) кисломолочні суміші: кефір, ацидофільне молоко, ацидофільнодріжджове.
Суміш №1, №2, №3 іноді ідуть під назвами відповідно алфавіту (А, Б, В – суміші).
Рецептура сумішей: розведення коров’ячого молока відварами круп і співвідношенні :
Суміш №1- 1:2,
Суміш №2 – 1:1,
Суміш №3 – 2:1.
У всі суміші додається 5% цукру (у вигляді 100% цукрового сиропу).
Молоко можна розводити і кип’яченою водою, але відвар круп (рисовий, гречаний, вівсяний) робить їх більш поживними:
1) Поєднання 3-х вуглеводів: лактоза, сахароза та крохмаль (лактоза і сахароза – дисахариди, та полісахарид крохмаль) гальмують процеси бродіння в кишечнику.
2) Підвищується енергетична цінність сумішей.
3) Слизові відвари, будучи колоїдами, сприяють більш дрібному звудженню казеїну.
4) Поліпшується амінокислотний та сольовий склад сумішей.
Звичайно, зазначені вище суміші несуть в собі загрозу розбалансування харчових раціонів немовлят. Але вони можуть бути альтернативою адаптованим сумішам в разі екстремальних ситуацій, або неприйняття інших сумішей.
Суміш №1 пропонується дитині протягом 2-3 днів життя, суміш №2 – протягом 5-7(іноді до 14) днів, суміш №3 – з 10(14) дня життя до 3-х міс. З 3-х міс. рекомендується переходити на суміш №4.
Основою харчування здорових дітей можуть бути лише солодкі суміші і обов’язково необхідно визначитись в певній суміші.
Кисломолочні суміші рекомендуються на одне годування і при штучному вигодовуванні з 3-5 міс, але більш доцільно – з другого півріччя. При негативному ставленні дитини їх взагалі не включають в раціон.
Враховуючи нижчу біологічну цінність штучних молочних сумішей, корективні добавки та прикорми рекомендується вводити в раціон харчування даного контингенту дітей дещо раніше, ніж при природному вигодовуванні (табл. 1, 2). Асортимент, об’єми корективних добавок, асортимент прикормів залишається незмінним
Частота (кратність) годувань та час годувань залишаються такими, як і при природному вигодовуванні. Діти з 4-х міс. віддають перевагу 5-ти кратному прийому їжі. Але переважна частина дітей переходить на 5-ти кратний прийом з 5-ти міс (в основі – анатомічні об’єми шлунку).
Таблиця 1
Корективні добавки при штучному вигодовуванні
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Таблиця 2
Прикорми при штучному вигодовуванні
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Потреби в білках і енергії при штучному вигодовуванні залежать від суміші, якою годують дитину. При годуванні простою сумішшю потреби в білках вищі – біля 4 г/кг маси тіла, адаптованою сумішшю – 3,5 г/кг, після введення прикорму – 3,0-3,5 г/кг.
Потреба в калоріях вища, ніж при природному вигодовуванні: при годуванні простою сумішшю збільшується на 10%, адаптованою сумішшю – на 5% (табл. 3).
Таблиця 3
Потреби в енергії (ккал/кг маси тіла) при штучному вигодовуванні
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Потреби в жирах та вуглеводах залишаються такими ж, як і при природному вигодовуванні і залежать тільки від віку дитини.
Методи розрахунку добового об’єму їжі: об’ємний та калорійний. Принципи їх роботи незмінні.
Приклад 1. Дитині 2,5 міс. Штучне вигодовування. Вигодовується простою сумішшю. Маса тіла при народженні 3400 г.
1. Визначається належна маса тіла.
mn=mo + 800×2,5 = 3400 + 2000 = 5400 г
2. Розраховується добовий об’єм їжі об’ємним методом
Vд. = 5400 × 1/6 = 900 мл
3. Розраховується добовий об’єм їжі енергетичним (калорійним) методом
а) добова потреба в енергії
Ед = 130×5,4 = 702 ккал
б) 1000 мл – 630 ккал
Х мл – 702 ккал
х = 1114 мл ≈ 1000 мл
4. Середньодобовий об’єм їжі:
Vд = (900 +1000)/2 = 950 мл
5. Число годувань – 6
6. Об’єм їжі на одне годування:
V год. = 950/6 = 158,3 мл ≈ 160 мл
7. Меню, розрахунки:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
Висновок: запропонований раціон дефіцитний за жиру та енергією, перевантажений вуглеводами.
ДДЖ = (6,0 – 4,1)×5.4 = 4,86 г
З метою корекції жирової частини раціону в меню добавляється 1 ч. л. олії (по ½ ч. л. × 2 рази після їди краплі під язик).
Залишок дефіциту (4,86 – 3 = 1,86) покривається молочними вершками 10°-ї жирності:
100 г вершків – 10 г жиру
Х – 1,9 г жиру
Х ≈ 20 мл
(по 1-й чайній ложці добавляється в суміш – 4 годування).
З метою корекції вуглеводної частини раціону виключається цукровий сироп із соку та фруктового пюре.
Після корекції енергетична цінність раціону буде відповідати потребам дитини.
Приклад 2.Дитині 4,5 міс. Штучне вигодовування. Вигодовується адаптованою сумішшю. Маса тіла при народженні 3600 г.
1. Визначається належна маса тіла.
1. mn=mo + 800×4,5 = 3600 + 3600 = 7200 г
2. Розраховується добовий об’єм їжі об’ємним методом
3. Vд. = 7200 × 1/7= 1028,6 мл ≈ 1000 мл.
4. Число годувань – 6(5)
5. Об’єм їжі на одне годування:
a. V год. = 1000/6 = 166,6 мл ≈ 165 мл (200)
6. Меню, розрахунки:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
Висновок: запропоноване меню не задовольняє потреб дитини в білках і жирах, у зв’язку з чим дефіцитне за енергією.
ДДБ = (3,5 – 2,8)× 7.2 = 5.04 г(3,0-2,8)х7,2=1,44
ДДЖ = (6,0 – 5,4)×7.2 = 4,32 г
З метою корекції білкової частини раціону в меню слід включити м’який сир:
100 г – 14,4 г білку
Х – 5 г (1,44г)
Х ≈ 35 г (10г)
За рахунок м’якого сиру буде покриватися потреба в жирі:
100 г – 17,4 г жиру
35 г — х
Х ≈ 6,1 г
Отже, 35 г м’якого жиру повністю покриває потребу в жирі.
Після корекції білкової частини раціону енергетична цінність раціону буде відповідати потребам дитини.
М’який сир можна запропонувати в 16.30 або 20.00 з «Віталактом», але при цьому зменшити об’єм суміші на 30 -35 мл.
Приклад 3.Дитині 10 міс. Штучне вигодовування. Вигодовується простою сумішшю. Маса тіла при народженні 3200 г.
1. Визначається належна маса тіла.
mn=mo + 800×6 + 400(n – 6) = 3200 + 2000 = 9600 г
2. Розраховується добовий об’єм їжі
Vд. = 1000 мл
3. Число годувань – 5
4. Об’єм їжі на одне годування:
V год. = 1000/5 = 200 мл
5. Меню, розрахунки:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
||
|
|
|
|
|
Висновок:запропонований раціон не задовольняє потреби дитини в жирах, у зв’язку з чим дефіцитний за енергією.
ДДЖ = (5,0 – 4,4)×9,6 = 5.76 ≈ 6 г
З метою корекції жирової частини раціону в меню рекомендується ввести 2 ч. л. олії (по 1 ч. л. в страви прикорму).
Після корекції жирової частини раціону калорійна потреба буде відповідати нормі.