Змішане вигодовування немовлят



Актуальність теми: Проблема гіпогалактії на жаль існує, при нестачі молока лікар повинен вміти урахуванням віку дитини призначити метод догодовування.








Термін


Визначення


1. Змішане вигодовування —


 — Вигодовування, при якому дитина в перші 5 міс життя отримує крім жіночого молока молочні суміші у кількості понад 1/5 добового раціону.При цьому не менше 2-х годувань повинно забезпечуватись за рахунок жіночого молока


2. Види змішаного вигодовування


 — догодовування класичне (використовують до 3 міс.) і догодовування чергуванням (після 3 міс).


Потреба дитини в білках, жирах і вуглеводах при змішаному вигодовуванні 




 










Інгредієнти


Вік


Добова потреба (г/кг маси тіла)


Білки


До введення прикорму


 


 


а) при використанні адаптованих сумішей


3,0


 


б) при використанні неадаптованих сумішей


3,5


 


Після введення прикорму


3,5-3,0


Жири


І півріччя


6,5-6,0


 


ІІ півріччя


5,5-5,0


Вуглеводи


 


12-14


 


Калорійність їжі при змішаному вигодовуванні


 — визначається характером молочної суміші, яка використовується для догодовування. При використанні адаптованої суміші калорійність повинна бути такою ж, як при природному вигодовуванні, а неадаптованої ‑ збільшена на 5% порівняно з природним вигодовуванням.


Введення прикормів


Перший (овочевий) і другий (молочний) прикорм на 2 тиж раніше, ніж при природному вигодовуванні, тобто перший прикорм в 4,5 міс, а другий — в 5,5 міс. Третій (м’ясний) прикорм починають вводити з 7 міс. Послідовність страв м’ясного прикорму зберігають такою ж, як і при природному вигодовуванні.


Методи змішаного вигодовування:


1.Метод догодовування (класичний)– щоразу дитину прикладають до грудей і догодовують штучною сумішшю до необхідного разового об’єму.


2.Метод чергування:годуємо дитину лише ж.м. через одне годування (чередуються годування груддю і штучною сумішшю).


Класичний метод доцільно застосовувати до 3-х міс, а з 3-х міс – метод чергування. Регулярне дратування рецепторів молочної залози протягом 3-х місяців під час смоктання часто сприяє відновленню функції залози в повному об’ємі і є одним з основних методів лікування гіпогалактії (ранньої чи первинної).


1.Корективні добавки вводяться в меню дещо раніше, ніж при природному вигодовуванні:


— сік з 1-1,5 міс


— терте (печене) яблуко – 1,5-2міс


— жовток з 3-х міс


2.Більш ранні терміни введення прикормів:


І-й – 4,5 міс.


ІІ-й – 5,5 міс.


ІІІ-й – 7 міс.


1.     Потреба в білках та енергії будуть залежати від суміші, якою догодовують:


—  При догодовуванні адаптованою сумішшю потреби в білках 3г/кг маси тіла (при квоті ж.м. в раціоні 600 мл і більше – 2,5 – 3 г/кг).


—  При догодовуванні простою сумішшю – 3,5 г/кг.


—  При догодовуванні адаптованою сумішшю потреба в енергії буде залишатись незмінною (див. природне вигодовування).


—  При догодовуванні простою сумішшю – підвищується на 5%, порівнюючи з потребами при природному.


Слід зауважити, що про змішане вигодовування логічно говорити до введення 3-го прикорму.


З 8-ми міс. уже проблематично визначитися в змішаному вигодовуванні – раціон харчування може відповідати природному.


Об’єм докорму практично визначають методом «контрольного зважування». Зважують немовля до годування груддю, після годування і порівнюють з необхідним разовим об’ємом молока. Різниця і буде відповідати розміру докорма.


Приклад 1.Дитині 2 міс. Змішане вигодовування. Жіночого молока в раціоні 530 мл. Догодовується простою сумішшю. Маса тіла при народженні 3500 г.


1.     Визначається належна маса тіла.


mn=mo + 600+800 = 3500 + 1400 = 4900 г


2.     Розраховується добовий об’єм їжі об’ємним методом


Vд. = 4900 × 1/6 = 816,6 мл


3.     Розраховується добовий об’єм їжі енергетичним (калорійним) методом: Vд.к. = 530 +425 = 955 мл


а) добова потреба в енергії


Ед = 125×4,9 = 612,5 ккал


б) скільки енергії буде покрито за рахунок жіночого молока:


Е ж.м. = 65×5,3 = 344,5 ккал


в) скільки енергії потрібно забезпечити докормом:


Едок. = 612,5 – 344,5 = 268 ккал.


г) об’єм докорму:


1000 мл – 630 ккал


     х – 268 Ккал


х = 425 мл


4.     Середньодобовий об’єм їжі:


 Vд =  (816 +955)/2 = 885 ккал


5.     Число годувань – 6


6.     Об’єм їжі на одне годування:


V год. = 885/6 = 147,5 мл ≈ 150 мл


7.     Метод класичний


а) визначається кількість жіночого молока на 1 годування:


530/6 = 88,3 мл – практично не підлягає виконанню.


Практично можливий варіант:


5 годувань по 90 мл = 450 мл


1 годування (530 – 450) = 80 мл


Всього 530 мл


Пропонується ще один варіант, коли кінцевою цифрою буде «5» (5 годувань по 85 жіночого молока і 1 годування 105 мл жіночого молока, решта до 150 мл – докорм – відповідно 65 і 45 мл).


Зупинимось на першому варіанті:


5 годувань жіночим молоком 90 мл + докорм 60 мл = 150 мл


1 годувань жіночим молоком 80 мл + докорм 70 мл


8.     Меню:












Час годувань


меню


Об’єми


Б


Ж


В


Ккал


6.00


Ж.м.


Суміш №3


90


60


1,35


1,38


3,15


1,38


6,3


5,04


58,5


37,8


9.30


Ж.м.


Суміш №3


Сік


90


60


10


1,35


1,38



3,15


1,38



6,3


5,04


2,4


58,5


37,8


9,6


13.00


Ж.м.


Суміш №3


Терте яблуко


90


60


10


1,35


1,38



3,15


1,38



6,3


5,04


1


58,5


37,8


4


16.30


Ж.м.


Суміш №3


Сік


90


60


10


1,35


1,38



3,15


1,38



6,3


5,04


2,4


58,5


37,8


9,6


20.00


Ж.м.


Суміш №3


90


60


1,35


1,38


3,15


1,38


6,3


5,04


58,5


37,8


23.30


Ж.м.


Суміш №3


80


70


1,2


1,61


2,8


1,61


5,6


5,88


52,0


44,1


ВСЬОГО


16,5


27,1


74,3


601,4


г/кг маси тіла


3,4


5,5


15,2


122,7


Рекомендовані норми


3,5


6,5-6,0


12 – 14


125 -130


Висновок: запропонований раціон не забезпечує дитину в жирах і енергії, має надлишок вуглеводів.


ДДЖ = (6,0 – 5,5)×4,9 ≈ 2,5 г


З метою корекції жирової частини раціону в меню слід включити 1 ч. л. олії (по ½ ч. л. × 2 рази після їди через 20-30 хв).


Після корекції жирової частини раціону енергетична його цінність буде відповідати рекомендаціям.


З метою корекції вуглеводної частини раціону необхідно виключити цукровий сироп із соку.


Приклад 2.Дитині 3,5 міс. Змішане вигодовування. Жіноче молоко в раціоні 480 мл. Догодовується адаптованою сумішшю. Маса тіла при народженні 3400 г.


1.  Визначається належна маса тіла.


mn=mo + 800×3,5 = 3400 + 2800 = 6200 г


2.     Розраховується добовий об’єм їжі об’ємним методом.


Vд. = 6200 × 1/6 = 1033 ≈ 1000 мл


3.     Розраховується добовий об’єм їжі енергетичним (калорійним) методом:


Vд.к. = 480 +573 = 1053 ≈ 1000 мл


а) добова потреба в енергії


Ед = 115×6,2 = 713 ккал


б) скільки енергії забезпечить ж.м.:


Е ж.м. = 65×4,8 = 312 ккал


в) скільки енергії потрібно забезпечити докормом:


Едок. = 713 – 312 = 401 ккал.


г) розраховується об’єм докорму (Суміш «Віталакт»):


1000 мл – 700 ккал


     х – 401 ккал


х = 573 мл


4.     Середньодобовий об’єм їжі за обома методами розрахунку – 1000 мл.


5.     Число годувань – 6


6.     Об’єм їжі на одне годування:


V год. = 1000/6 = 166,6 мл ≈ 165 мл


7.     Метод чередування


1) скільки годувань буде повністю забезпечено жіночим молоком:


число годувань жіночого молока = 480/165 = 2 (330 мл)


залишок жіночого молока = (480 -330) = 150 (1 годування).


8.     Складаємо меню, проводимо розрахунки, обгрунтовуємо висновки:












Час годувань


меню


Об’єми


Б


Ж


В


Ккал


6.00


Ж.м.


165


2,47


5,77


11,55


107,2


9.30


Віталакт


Сік


165


15


3,3



5,94



12,37


3,6


115,5


14,4


13.00


Ж.м.


Віталакт


Жовток


Терте яблуко


150


15


1/4


10


2,25


0,3


0,55



5,25


0,54


1,1



40,5


1,13



1


97,5


10,5


12,5


4


16.30


Ж.м.


Віталакт


Жовток


Терте яблуко


150


15


1/4


10(15)


2,25


0,3


0,55



5,25


0,54


1,1



40,5


1,13



1


97,5


10,5


12,5


4


20.00


Віталакт


Терте яблуко!(сік)


165


10(20)


3,3



5,94



12,37


1


115,5


4


23.30


Ж.м.


165


2,47


5,77


11,55


107,2


ВСЬОГО


18,0


36,3


81,0


718,2


г/кг маси тіла


2,9


5,8


13,1


115,8


Рекомендовані норми


3,0


6,5-6,0


12 – 14


115 -120


 


Висновок:запропонований раціон не забезпечує дитину в жирах.


ДДЖ = (6,0 – 5,8)×6,2 ≈ 1,24 г


З метою корекції жирової частини раціону в меню включаємо ½ ч. л. олії після їди через 20-30 хв.).


Приклад 3.Дитині 6,5 міс. Змішане вигодовування. Ж.м. в раціоні 500 мл. Догодовується простою сумішшю. Маса тіла при народженні 3600 г.


1.     Визначається належна маса тіла.


mn=mo + 800×6+400 (n -6) = 3600 + 4800+200 = 8600 г


2.     Розраховується добовий об’єм їжі об’ємним методом.


Vд. = 8600 × 1/7 = 1228 ≈ 1000 мл


3.     Число годувань – 5


4.     Об’єм їжі на одне годування:


V год. = 1000/5 = 200 мл


5.     Метод чередування


а) скільки годувань буде повністю забезпечено жіночим молоком:


число годувань жіночим молоком = 500/200 = 2


залишок 100 мл


6.     Меню:











Час годувань


Меню


Об’єм


Б


Ж


В


Ккал


6.00


Ж.м.


200


3


7


14


130


10.00


Каша рисова 10%


Жовток


Терте яблуко


200


 


½


50


5,5


 


1,1



11,9


 


2,2



35



 


5


284


 


25


20


14.00


Ж.м.


Ц.к.м.


Сік


100


100


20


1,5


3.0



3.5


3.5



7


7,5


4,8


65


72


19,2


18.00


Овочеве пюре


Сік


200


40


3,58



9,7



27,9


9,6


220


38,4


22.00


Ж.м.


200


3


7


14


130


ВСЬОГО


21,8


44,8


124,8


1003,6


г/кг маси тіла


2,5


5,2


14,5


116,7


Рекомендовані норми


3,0-3.5


5,5-5,0


12-14


115-120


Висновок:запропонований раціон не задовольняє потреби дитини в білках, дещо надлишковий за вуглеводами.


ДДБ = (3,0 – 2,5)×8,6 ≈ 4,3 г


З метою корекції білкової частини раціону в меню необхідно включити м’який сир:


100 г сиру – 14,4 білка


Х г сиру– 4,3


Х = 29,8≈30 г


Сир дається в 18.00 до ц.к.м., відповідно зменшивши кількість суміші на 30 мл. Дається до годування груддю.


З метою корекції вуглеводної частини сік та фруктове пюре пропонувати без цукру.